AGENDA
ALV & Interactieve sessie Europese bodemrichtlijn
Wil je meer leren over de toekomst van ons bodemonderzoek in Nederland? Of wil je meer weten over hoe normen t.b.v. bodemonderzoek tot stand komen? Op 4 juli van 14:00-17:00 organiseert JongBodem samen met NEN een interactieve sessie over de vertaling van de Europese bodemmonitoringsrichtlijn in Nederland. De bijeenkomst wordt georganiseerd op het kantoor van de NEN in Delft.
Als bodemprofessional ben je vast al weleens in contact gekomen met NEN normen. In Nederland is namelijk veel bodemonderzoek via normen gestandaardiseerd.
In de EU is de ontwikkeling van de Europese bodemmonitoringsrichtlijn ondertussen in volle gang. Deze ontwikkelingen in wetgeving kunnen via o.a. normalisatie leiden tot (grote) veranderingen in hoe wij bodemonderzoek doen. Er zullen namelijk Europese normen worden ontwikkeld voor de implementatie van de Europese bodemmonitoringsrichtlijn, waardoor wij nationale normen over hetzelfde onderwerp moeten intrekken.
Dit kan dus grote gevolgen hebben in hoe wij bodemonderzoek uitvoeren in Nederland. Wat betekent deze richtlijn in de dagelijkse praktijk van het bodemonderzoek? Zien wij vooral kansen of ook risico’s?
In een interactieve sessie met de NEN en RWS/IenW praten we over het vertalen van de Europese bodemmonitoringsrichtlijn in Nederland, waarbij NEN graag de visie van jongeren op de normalisatieontwikkelingen hoort.
Natuurlijk sluiten we af met een gezellige borrel.
Vooraf houden we ook de Algemene Ledenvergadering, waarbij een overzicht geven over afgelopen jaar en de plannen voor JongBodem. De ALV vindt plaats van 13:00 tot 14:00 op het kantoor van NEN.
Aanmelden kan hier: https://forms.gle/WuPxbMXr2HePFfrK8
Themadag Bodemstructuur en verdichting
Vrijdag 5 april organiseert de NBV een interessante themadag rondom het thema bodemstructuur en verdichting. We zijn te gast op de Aeres Hogeschool en studenten van de minor vitale bodem zullen aansluiten.
De Flevolandse bodems hebben misschien wel de beste kwaliteit van Noordwest Europa, echter er zijn ook allerlei signalen dat de kwaliteit van deze bodems inmiddels onder druk staat. Is de bodemstructuur nog wel op orde? Door schaalvergroting in combinatie met klimaatsverandering is bodemverdichting een belangrijk gespreksonderwerp binnen de landbouw. Bodemverdichting zorgt voor opbrengstvermindering en wateroverlast. Een ander veel voorkomend probleem is bodemdaling, die de wateroverlast versterkt. De sterk afwisselende ondergrond maakt het verre van saai in de Flevolandse ondergrond. Hoe gaan we hier beleidsmatig mee om? Over deze onderwerpen hebben we een aantal interessante gastsprekers.
Op de dag is niet alleen aandacht voor de bodemstructuur, maar ook voor de structuur van de Nederlandse Bodemkundige Vereniging. Na de lunch zal door NBV-leden op de ALV een statuutswijziging worden besproken. Niet-leden en de minorstudenten volgen dan een lezing hoe met bandentypen en bandenspanning verdichting beperkt kan worden. Daarna voegen studenten en NBV-leden zich weer samen op het Agri Innovation Centre. Daar zullen rondleidingen zijn in het Soil Innovation Lab, een opstelling over kringlooplandbouw en een workshop om te bepalen met welke bandenspanning verdichting voorkomen kan worden. Ook de Rho-C meter zal getoond worden door de Hissinkprijswinnaar, uiteraard zal een profielkuil op deze boeiende dag niet ontbreken.
Serious game 'bodembouwers'
Op woensdagmiddag 14 februari organiseren wij een middag in het thema van 'bouwen vanuit de bodem'. Bodem en water moeten sturend zijn, maar hoe dan? We spelen graag met jullie de serious game 'Bodembouwers', een spel gemaakt om het gesprek te voeren over ruimtelijke ontwikkeling waarbij bodem en water sturend is. Lukt het jullie om de bodem gezond te houden, of verlies je en gaat jouw bodem dood? Daarnaast bespreken wij graag met jullie hoe het werkveld van de toekomst eruit moet komen te zien. Tot slot sluiten we af met een netwerkborrel. De locatie is goed bereikbaar, het ligt op 10 minuten lopen van Utrecht Centraal.