Spelen met de ondergrond

De ondergrond speelt een grote rol in het leefbaar maken van onze stad. Kabels, leidingen funderingen, metro, trein, winkelcentra: allemaal dingen die we in de ondergrond stoppen om ons leven bovengronds te veraangenamen. Maar de ondergrond kent ook haar natuurlijke biologische systeem, zo belangrijk voor onze gezondheid dat we dat niet mogen verstoren. Veel inwoners van onze stad zijn zich niet bewust van de waarde van de ondergrond. Ondergrondspecialisten van gemeente Rotterdam proberen dat bewustzijn te creëren door de stad in te trekken met een tot Urban Underground Explorer omgebouwde afvalcontainer. Tijdens de zomermaanden reist de Urban Underground Explorer de stad rond en gedurende afgelopen jaren hebben we deze container neergezet bij wegopenbrekingen, op speelplaatsen en kinderboerderijen en ook tijdens grootschaige evenementen in de stad zoals de Wereldhavendagen.

n de Urban Underground Explorer kunnen de (hopelijk) bodemspecialisten van de toekomst spelenderwijs kennismaken met wat er nou allemaal in de grond zit waarop we wonen: de kinderen vermaken zich met veen, klei, zand, een watermuur, kabels pijpleidingen, energie…. met het schoonmaken van een rioolsoep, met het determineren van bodemdiertjes en met een boekje met leuke ondergrondspelletjes. Voor de ouders en begeleiders zijn er boorkernen en panels met informatie over duurzaam water- ondergrond- en energiegebruik. Ondergrondspecialisten zijn aanwezig om toelichting te geven en om vragen te beantwoorden.

We gebruiken de Urban Underground Explorer ook om studenten, jonge bodem professionals en bezoekers van de stad ter plekke informatie te geven over projecten die zich daar af spelen zoals bijvoorbeeld saneringsprojecten, ecologische- en duurzaamheidsprogramma’s. Op die manier laten we hen kennismaken met ondergrond als hybride ruimte van het natuurlijke en stedelijk systeem kunnen we de cruciale rol die de ondergronds speelt in de stedelijke klimaatopgave en duurzame energietransitie verduidelijken en demonsteren.

Enthousiast geworden? Op 24 november zie je ons i.s.m. JongSTRONG op Bodembreed in Zeist!

Ignace van Campenhout, Gemeente Rotterdam Ingenieursbureau

Dit artikel verscheen eerder in Vakblad Bodem juni 202

Vorige
Vorige

Plantbeschikbaarheid is niet het hele verhaal